Köpeklerde Saldırgan Davranışlar
Köpekler saldırgan davranışlar çok önemli bir davranış sorunudur. Bu durum , havyan hastanelerinde Veteriner Kliniklerinde çok sık görülen sorunlardan birisidir. Diğer davranış sorunları gibi , hırçın agresif bir köpeğin tedavisi için hızlı bir çözüm yoktur. Köpek sahibi iyi bir yardım alıp zamanını ve sabrını işin içerisine kattığında hırçınlık kontrol edilebilir bir duruma gelir. Aşağıdaki yazıda saldırganlığı ve hırçınlığı kontrol etmenin yollarından ve baskın saldırganlık konusundan bahsedeceğiz.
Baskın Saldırganlık Nedir?
Köpeklerin çoğu , sahiplerinin durumu kontrol etmelerine meyillidir. Yavru bir köpek , sahibine bakarak ne yapması gerektiğini ve neleri yapmamasına izin verildiği öğrenir. Bazı köpekler ise bu durumda zorlanır. Baskın olarak saldırgan olan bir köpek bir insan sevmediği bir şeyi yapmasını istediğinde hırlar, havlar , veya ısırır. Bu durum eziyet edilen bir hayvanın durumundan farklıdır. Baskın olarka saldırgan olan bir köpek normal durumlarda diğer köpeklere göre çok farklı davranır. Köpek bu tarz durumlarda insanın durumunu kontrol etmesinden ziyade , yaptığı hareketlerle durumu kendisi kontrol etmek ister. Bu köpekler yiyecek , oyuncak yada uyuma alanlarına karşı hassas olabilir. Tarandıklarında yada onlara direkt baktığınızda yada cezalandırdıklarında tepki sert verebilirler. İlk Başta bu durum hallerde meydana gelebilir. Mesela ; yemeğini yerken rahatsız edilmesi gibi ilerleyen zamanda tasmasını boynundan çıkartırken yada koltuktan inmesini istediğinizde bu durum tekrarlayıp sıklaşmaya başlayabilir. Konu içinde bulunan durum değil kontrol sorunudur. Dövmek tasmasından asmak , eğitim tasması gibi kötü muamele durumu düzeltmek yerine kötüye götürür. Köpeğe patronun kim olduğunu göstermek durumu iyiye götürmek yerine köpek tarafından bir meydan okuma gibi algılanır ve köpeğe zarar verip saldırgan davranışını düzeltmesine yardımcı olmaz.
Bu Konuda Ne Yapılabilir?
- Veterineriniz ile görüşüp köpeğinizin muayene edilmesi. Bazı fiziksel sorunlar köpeğinizi saldırgan yapabilir. Sara , hipotrotizm kireçlenme , kalça çıkığı ve diş hastalıkları gibi bazı rahatsızlıklar köpeği saldırganlığa itebilir. Veterineriniz kan sayımı , tiroit testi gibi tetkikler isteyebilir.
- Eğer köpeğinizin insanlara karşı saldırgan bir tutumu varsa bu konu üzerine dikkatlice gidilmelidir. Oyun oynarken köpeğiniz sizi ısırıyorsa bu durumu göz ardı etmeyip bu davranışı durduracak yardımı almalısınız. Köpeğiniz yemek yerken önünden geçtiğinizde size havlıyorsa , bu durumu ileride ısırmayacak olarak almamalısınız. Bu tür problemler erken teşhis edildiğinde çözümlenebilir. Başka bir insanı ısırmadan , korktuğunuz bir canavara dönüşmeden profesyonel bir köpek eğitmeninden ve veterinerden yardım almalısınız. Eğer böyle bir sorunu tek başınıza yenmeye niyetliyseniz çok büyük bir sorumluluğu almayı kabul etmeniz gerekir.
- Egzersizleri arttırın . Yeterli egzersiz yapan köpeklerde davranış bozuklukları daha az görülmektedir. Bir çok eğitimci günde iki sefer 45-60 dakikalık bir egzersizi (yürüyüş gibi) yeterli görmektedir. Yürüyüş, Eşya getirme sopa atıp getirmesi gibi , yüzme frizbi oynama, koşuya çıkma gibi egzersizler köpeğiniz için uygundur.