Köpeğimi Nasıl Eğitirim

PAYLAŞ
Köpeğimi Nasıl Eğitirim

Açıklama:

Köpeğimi Ne Zaman ve Nasıl Eğitirim
Köpeğimi Nasıl Ve Nezaman Eğitirm: Köpek eğitimi ile merak ettiğimiz konuları daha düzgün öğrenmek için ilk önce eğitim bölümünü kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Köpeğimizin itaat eğitimlerine ideal başlama yaşı 5 veya 6. nci ayıdır. 5-6 aylık olmuş bir yavru köpeğin insan yaşı ve zekası ile, 13 yaşındaki bir çocuğun yaşına eşit bulunmaktadır (whiteley 1996). Toplumlarda bir köpek yaşının yedi insan yaşına eşit olduğu bilinmektedir, Fakat bu kıyaslama genel anlamdadır. Köpekler bir yaşına kadar çok hızlı büyür ve gelişirler. Aşağıdaki resimdeki tabloyu incelediğinizde köpeğin ilk dönemlerinin insana oranla çok yüksek olduğunu göreceksiniz. Bazı yanlış bilgilendirme ve yönlendirmeler ile köpek sahibini, köpeğin itaat eğitimine başlaması veya eğitim görmesi için kennels’a bırakması için 1 veya 1,5 yaşın en doğru olduğu iddia edilir. Eğitimin isminden de anlaşılacağı gibi itaat eğitimine 5-6 aydan itibaren başlanmalıdır. İnsan ile kıyasladığımız zaman 1 veya 1,5 yaşına ulaşmış köpek 15 veya 20 insan yaşına eşit olduğundan, 20 yaşındaki bir çocuğun ilk öğretime başlaması gibi bir olay ortaya çıkmaktadır.

Eğitim; Hepimizin ilkokuldan, üniversite yıllarımıza kadar olan talebe hayatımızı anısamdağımızda öğretmenlerimizin bizlere karşı olan yaklaşımı ve konu öğretim yöntemlerini anımsayıp, bazı öğretmenlerimizden derslerimizi severek ilgi ile takip edip nasıl kolay öğrendiğimizi, bazı derslerde ise zil saatine endeksli kronometre çalıştırdığımızı hatırlarız. Eğitici, eğitmeye çalıştığı köpeği de aynı kendi öğrenim dönemlerinde olduğu şekilde yaklaşarak, O nun eğitimi sırasında strese girmesini engelleyecek konuların eğitimi ve köpeğin hafızasından uzun dönemler taze kalmasını sağlayacak ödül programları ile takviyeli (itaat ve hafif görev eğitimlerinde kesinlikle yiyecek ödül programı kullanılmamalıdır.) eğitim uygulanmalıdır. Eğitimin, iletişim olduğunu ve köpeğimizin eğitim sonunda birer robot haline gelmeyeceklerini unutmayalım. Özellikle de eğitimine başladığımız köpeğimizin, ırk özelliklerini her zaman göz önünde bulunduralım. Bir şivava ırkı ile, bir Rottweiler ırkının eğitimleri aynı ödül programı ile olmayacağı gibi, eğitim süreleri de ırk özelliklerinden dolayı farklı olmalıdır. Bizler ailemizi ve sevdiklerimizi nasıl anlayarak onları ve kendimizi mutlu ediyorsak, Köpeğimiz de tek dünyası olan bizleri anladığı ve kendini anlatabildiği zaman mutlu olacaktır.

“Bizimle birlikte yaşayan pug ırkı 5 yaşındaki köpeğimiz, akşam yemeğinden yaklaşık iki saat sonra, yıllardır yanından hiç ayırmadığı oyuncak köpeğini kulubesinden alarak oturma odasına , bizlerle 20-25 dk. oynamak için getirir. O oyuncak köpeğini getirdiği zaman 20-25dk. kadar oyuncak köpeği ve kendisi ile tüm aile oynamaya çalışırız. Oyunun başlama zamanını ve bitim zamanını kesinlikle kendisi belirler, oyun isteği bitip yorulduğu an, oyuncak köpeğini ağzına alarak yatağına götürür. Huzurlu ve mutlu bir şekilde başını oyuncak köpeğine yaslayıp kıvrılarak uyur. Burada sizlere anlatmaya çalıştığım örnekli konu, Biz köpeğimizin oyun başlama saatine ve oyun bitim saatine saygı gösterip, Onu anlayarak Onun mutlu olmasını ve dolayısı ilede bizim mutlu olmamızı sağlıyoruz.

Köpeğimizin oyun, yemek, istirahat, gezme , dolaşma ve tuvalet gibi alışkanlıklar edinirken, zamanlama olayını bizim ve ailemizin muntazaman uygulayabileceği zaman dilimleri içinde özen gösterip sürekliliğini mutlaka sağlamalıyız. Unutmayalımki , köpeklerimizin psikolojisi, biz insanlara göre daha istikrarlı ve daha oturmuş durumdadır (Ör.: Onlar sigara ve alkol kullanmazlar, intihar etmezler, kendine zarar vermezler…).

 

EVDEKİ LİDERLİK

Köpeklerimizin yavruluk dönemlerinde bizlerin yaptığı hatalardan dolayı, evde üstünlük kurmaya çalışmaların dan dolayı yaşanan sorunlar: Bir çoğumuzun yavru köpeğin bizlerle ve birlikte yaşayacağımız ev ortamı ile tanışma döneminde yaptığımız bazı hatalardan dolayı köpeğimizin karakter yapılanması döneminde egosentizm olarak adlandırılan baskın olma arzusu ve 1 yaşına doğru dominant agresyon özelliklerini maalesef görmeye başlarız. Yavru köpekler sevimli ve şirin olmalarından dolayı, bizler ve çevremizdekiler tarafından yoğun ilgi ve sevgi görürler. Yaptıkları bazı hataları, sevimli olmalarından dolayı affetmemiz onların kendilerini dünyanın merkezi olarak görmelerine neden olur (Ör.: Yerde duran bir çorabı alıp kaçması ve O nun ağzından bu çorabı almaya çalıştığımızda, bize hırlaması ve havlamasını sevimli olmalarından dolayı affetmemiz gibi…). İlerleyen dönemde aile içi liderlik (alfalık) çakışmasına girecektir. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken konu, Onlar büyüdüklerinde ısırmaları halinde 1 cm’e 50 kg. ile 3 ton arasında basınç uygulayabilecek bir çene yapısına sahip olacaklardır. Ama şu da bir gerçektir ki hiç bir köpek sahibini isteyerek ısırmaz.Bu nedenlerden dolayı, yavru köpeğimizin bize ve ailemize motivasyon döneminde, sözlü ceza ve ödül programları ile doğru ve yanlışı ailenin liderine onlara, saygı ve güvenlerini kaybetmeden Onlar olmadığını öğretmek gerekir. Korkudan dolayı öğretilen bilgiler, Köpeğin korkmasına neden olan kişinin, öğrendiklerini uygulayacağı bölgede olmaması halinde, korku ortadan kalktığı için köpek öğrendiği doğru bilgileri yansıtmak istemeyecektir. Saygıya dayalı ve doğru ödül programları ile yoğrulmuş bir bilgi birikimi ise, köpeğin her zaman öğrendiklerini rahatlıkla uygulamasını sağlayacaktır (Ör.: Evin lideri olan baba evde yokken, korkuya dayalı bir eğitim verilmiş olan bilgisini yerine getirmeyecek, Baba evde iken çıkması yasak olan tv. koltuğunun üzerine rahatlıkla çıkacaktır.). Ataerkil bir toplumda yaşamamızdan dolayı bu olumsuzlukları çocuklarımız üzerinde de yaşarız. Çocuğun yaptığı hata karşısında, evin annesinin “-akşam babana söylerim…” tehdidi ile çocuğa, korkuya dayalı bir ödül-ceza proğramı uyguladığını görürüz.

 

ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

Köpeklerimize dış öğreti yöntemlerimiz: Öğretim yöntemlerini anlatmaya başlamadan önce, özellikle tekrar vurgulamak istediğim bir konu var. Köpek eğitimine başlamadan önce, eğitmeyi düşündüğünüz köpeğinizin ırk, karakter ve cinsiyet özelliklerini iyi bilmeniz ve bu bilginizi, köpek eğitim bilginiz ile sabır, hoşgörü ve çare buluculuk yetenekleriniz ile birleştirerek köpeğinize eğitimi sistemli bir şekilde yüklemeniz gerekmektedir. Bu konulara azami dikkat gösterdiğiniz takdirde, mükemmel derecede eğitilmiş bir köpeğiniz olacaktır.

 

KÖPEKLERİMİZDE UYGULAYACAĞIMIZ ÖDÜL PROGRAMLARI

1.Sözlü Ödül : Köpeklerimiz için en uygun ödül programıdır. Ödül programının hedefi açık nettir, doğru yaptığı hareketler karşısında O’nun anlayacağı yumuşak ve teşvik edici söylenecek sözlerdir (ÖR.: aferin oğlum, güzel, good girl…gibi).

2.Fiziki Ödül : Köpeklerimizin üstün gayretleri ile yaptıkları komutlu hareketlerde sözlü ödül programının destekleyicisi olarak takviye ödül programıdır. Yine köpeğimizin yaptığı doğru bir hareket veya verilen komuta uyması durumunda, köpeğimizin sevilmesinden hoşlanacağı bir bölgesine elimizle kısa süreli sevmek (ÖR.:Boyun altı…).

3.Yiyecek Ödülü : Ağır ihtisas eğitimleri için uygulanan bir ödül proğramıdır. Köpeğimizin doğru bir hareketi yapması durumunda verilebilecek bir yiyecek maddesi. Bu ödül programı ihtisas eğitimlerinde (ağır görev köpekleri eğitimi, narkotik, mayın, iz takip ve buna benzer) yaşlı ve inatçı köpeklerin eğitiminde kullanılmalıdır. Köpeğimizin ileriye dönük yemeğe olan hassasiyetini artıracağından ve dilenme huyunu alışkanlık haline getirebileceğinden normal eğitimlerde kesinlikle uygulanmamalıdır.

Ödül programlarının doğru zamanda uygulanması, köpeğin eğitiminde ki başarısında hayati önem taşır. Köpeklerimizin ırk ve karakter özelliklerine göre uygulamamız gereken ödül programlarının zamanlaması ile ilgili uygulanacak ödül zamanlamalarının (değişken aralıklı, sabit aralıklı…gibi), mantıklı bir şekilde ayarlamamız gerekir.

 

Rottweiler Türkiye Köpek Eğitim Ve Besleme 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir